T +31 (0)342 – 426 000

Veiligheid in de Lift: 8 Tips om Ongelukken in de lift te Voorkomen

Leestijd: 2 minuten

Liften zijn alledaagse gemakken die we vaak zonder nadenken gebruiken. Toch schuilen er potentiƫle gevaren in het gebruik van liften. Bij Axess informeren wij jou en maken wij jou bewust van cruciale aspecten die verband houden met liftgebruik, lees ook de 10 meest gestelde vragen over de lift. Lees deze infoblog verder voor waardevolle tips om ongelukken te vermijden en een veilige liftomgeving te garanderen.

 

1. Wees Voorzichtig met Liftdeuren

Steek niet plotseling je hand tussen de liftdeuren om ze tegen te houden. Niet alle lift deuren hebben sensoren om automatisch te openen bij obstructie. Dan hebben wij het met name oudere liften niet. Raadpleeg een expert om zeker te weten dat jouw lift deuren veilig genoeg zijn voor gebruik. Het is belangrijk dat de liften goed onderhouden zijn. Ga niet tussen de sluitende deuren staan, aangezien dit letsel kan veroorzaken als de deuren tegen je aanlopen.

 

2. Pas Op in Liften Zonder Kooiafsluiting

Hou afstand van de schachtwand in liften zonder kooiafsluiting. Raak de wand nooit aan, omdat kleine onderdelen kunnen worden meegetrokken als de wand niet vlak is. Zorg ook dat er geen kledingstukken zoals ene sjaal tussen de deuren komen i.v.m. klemgevaar. Ga nooit achter containers staan in deze liften, maar altijd naast ze.

 

3. Vermijd Springen in de Lift

Springen in de lift kan storingen veroorzaken en leiden tot opsluiting. Vermijd onnodige bewegingen om een soepele rit te waarborgen.

 

4. Wees Terughoudend als Eerste of Laatste in het Gebouw

Stap niet in de lift als je de eerste of laatste in het gebouw bent. Bij opsluiting kan niemand je snel helpen, en mobiele ontvangst kan beperkt zijn.

 

5. Juiste Handelingen bij Liftopsluiting

Sla alarm via de alarmknop of telefoon als je opgesloten zit. Wacht op professionele hulp en probeer niet zelf de lift te openen. Het gevaar op vallen in de liftschacht is groot bij onjuiste handelingen.

 

6. Liftopsluiting met Kinderen

Bereid kinderen voor op mogelijke storingen of opsluiting in de lift om paniek te voorkomen. Communiceer openlijk over de situatie.

 

7. Veiligheid in lift bij Honden en Liftgebruik

Probeer de hondenriem los te maken als de liftdeuren hond en baasje van elkaar scheiden. Doe dit alleen als je eigen veiligheid gegarandeerd is. Begrens de uitrol van een uitrol- of flexi-hondenriem om onveilige situaties te voorkomen. Houd de hond te allen tijde in het vizier om ontsnappingen te voorkomen.

 

8. Alcoholverbod in Liften

Sinds 2020 is het aantal bijna-ongelukken in en rond liften door alcoholgebruik met 24% gestegen. Per 1 april voert het Liftinstituut een alcoholverbod in liften in. Betreed de lift niet met een alcoholpromillage hoger dan 0,5 procent.

 

Met deze tips maak je jouw liftgebruik veiliger maken. Let op deze richtlijnen om ongelukken te voorkomen en een vlotte liftervaring te garanderen. Wil je op de hoogte blijven van alle veiligheidsrichtlijnen en ontwikkelingen rondom liften? Houd dan de informatieve blogs van Axess in de gaten. Samen werken we aan een veilige liftomgeving!