T +31 (0)342 – 426 000

Is onderhoud aan mijn lift verplicht?

Leestijd: 2 minuten

Bij Axess krijgen we regelmatig de vraag voorgelegd of onderhoud aan een lift verplicht is. Om antwoord te krijgen op de 10 meest gestelde vragen over liften, neem een kijkje op deze blog. te In Nederland zijn strikte richtlijnen vastgesteld met betrekking tot de veiligheid en het keuringsproces van liften. Deze richtlijnen zijn opgenomen in het Warenwetbesluit liften en zijn van toepassing op zowel personen- als goederenliften.

 

Onderhoudsverplichtingen voor liftinstallaties
Volgens de lift richtlijnen is de eigenaar van een lift wettelijk verplicht om periodiek onderhoud te laten uitvoeren aan de liftinstallatie. Wanneer een nieuwe lift in gebruik wordt genomen, moet er na 12 maanden een eerste verplichte periodieke keuring plaatsvinden aan de lift. Tijdens deze keuring is het noodzakelijk om een gecertificeerde liftmonteur te laten assisteren. Vervolgens moeten periodieke keuringen om de 18 maanden worden uitgevoerd. Als eigenaar van een lift is het uw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat deze keuringen tijdig worden uitgevoerd. Dit geldt overigens niet voor de machine richtlijnen.

 

Europese Richtlijn Liften: implementatie in Nederland
Het “Warenwetbesluit liften” legt vast dat liften in Nederland aan strikte keuringsnormen moeten voldoen. Deze wetgeving is gebaseerd op de Europese Richtlijn Liften, die in de jaren ’90 werd opgesteld door de Europese Gemeenschap. Sinds september 2003 is deze Europese Richtlijn in de Nederlandse wetgeving ge├»mplementeerd, aanvankelijk als het Besluit Liften in de Wet op de gevaarlijke werktuigen.

 

Boetes en risico’s bij niet-naleving van onderhoudsvoorschriften
Dus het antwoord op de vraag of onderhoud aan een lift verplicht is, is? Ja, onderhoud aan een lift is verplicht volgens de Nederlandse wetgeving. Het niet naleven van deze richtlijnen kan leiden tot boetes en, nog belangrijker, tot onveilige situaties voor de gebruikers van de liftinstallatie. Bij Axess staan we klaar om u te helpen bij het voldoen aan deze wettelijke verplichtingen en om ervoor te zorgen dat uw lift veilig en betrouwbaar blijft functioneren. Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning.