T +31 (0)342 – 426 000

8 Inzichten over de verplichte liftkeuring die jij moet weten

Leestijd: 2 minuten

Als eigenaar, beheerder of verantwoordelijke van een lift is het van essentieel belang om op de hoogte te zijn van de verplichte periodieke keuringen en onderhoudsrichtlijnen die de veiligheid van jouw lift waarborgen. In deze blog van Axess nemen we jou mee door de cruciale aspecten van liftkeuringen en hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw lift voldoet aan alle wettelijke vereisten.

 

1. Ingebruikname liftkeuring: Een noodzaak voor nieuwe liften

Bij de oplevering van een nieuwe lift wordt de lift voor de eerste keer gekeurd. In deze keuring wordt de montage en installatie grondig op juistheid gecontroleerd conform eisen fabrikant. Alle veiligheidscomponenten en zones in de schacht en ook een proeflast met maximale belasting waarmee de zogeheten “vang” wordt getest wordt uitgevoerd. En uiteraard een minutieuze check van het liftboek met daarin alle specificaties, instructies en certificaten die volledig aanwezig en correct moet zijn. Daarna deze keuring moet jouw lift na 12 maanden een eerste periodieke keuring ondergaan. Deze keuring, verplicht bij wet, dient ervoor te zorgen dat jouw lift veilig en efficiënt blijft functioneren. Houd als eigenaar rekening met de verplichting om tijdig periodieke keuringen elke 18 maanden uit te voeren. Het is hierbij verstandig om deze periodieke keuring door dezelfde instantie te laten uitvoeren als die ook de ingebruikname keuring heeft uitgevoerd.

 

2. Onderhoud als sleutel tot soepele werking

Voor intensief gebruikte liften (gemiddeld meer dan 130 bewegingen per dag) is het aan te raden om minimaal vier onderhoudsbeurten per jaar te plannen, stem dit af met Axess service. Een goed onderhouden lift draagt bij aan de veiligheid, efficiëntie en levensduur van de installatie.

 

3. Liftkeuring: Onafhankelijke veiligheidscontrole

Een liftkeuring is een onafhankelijke controle uitgevoerd door een geaccrediteerde instelling die zich richt op de veiligheid van jouw lift. Van onderhoudsevaluatie tot het controleren van veiligheidscomponenten en de algemene staat van de lift, het resulteert in een eerlijk rapport over de huidige veiligheidsstaat. (een aantal voorbeelden van geaccrediteerde bedrijven die mogen keuren zijn: Liftinstituut, TüV Nord, Aboma, Veturo of Chex  )

 

4. Verantwoordelijkheid van de VVE bij wooncomplexen

Voor wooncomplexen met liften is het de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Eigenaren (VVE) om aan te tonen dat de lift gekeurd is en voldoet aan wettelijke vereisten. Dit bewijs is essentieel voor de veiligheid van alle bewoners.

 

5. Modificatiekeuring bij groot onderhoud of wijzigingen

Groot onderhoud, vervanging of wijzigingen aan jouw lift vereisen een modificatiekeuring. Bijvoorbeeld, een modernisering van het bestuurssysteem heeft invloed op de werking van de lift, waardoor een herkeuring noodzakelijk is.

 

6. Wettelijke richtlijnen voor periodieke keuringen

Het Warenwetbesluit Liften en Arbobesluit leggen vast welke liften door een onafhankelijke keuringsinstelling moeten worden beoordeeld. Voor personenliften geldt een verplichte periodieke keuring iedere 18 maanden, met de eerste keuring binnen 12 maanden na de ingebruikname keuring.

 

7. Uitzonderingen op keuringsplicht

Niet alle installaties vallen onder de verplichte keuring door een aangewezen instelling. Dit omvat onder andere de meeste huisliften, (klein) goederenliften (ook wel keukenliften genoemd), trapliften, en bouwliften (kortom machinerichtlijn liften). Een duidelijk overzicht van wat niet noodzakelijkerwijs door een geaccrediteerde keuringsinstelling gekeurd hoeft te worden.

 

8. Tip: Actieve betrokkenheid bij liftkeuring of onderhoud

Een waardevolle tip voor liftbezitters: loop zelf eens mee met een liftkeuring of onderhoud. Deze betrokkenheid geeft jou beter inzicht in de processen en houdt jou op de hoogte van wat er speelt.

 

Wil jij op de hoogte blijven van alle regelgeving en ontwikkelingen rondom liften? Houd dan de informatieve blogs van Axess in de gaten!